När tankarna får ströva fritt

Dela

DSC_0096Juni månad. Sommar. Mer för att almanackan säger det än för att vädret visar det. Luften fortfarande kylig, vinden kall och idag sveper regnet in i omgångar. Som skeptiker och tveksam kring det där med vinterbad, dröjer det första sommardoppet.

Kanske är du på väg in i sommarledighet. En tid där du har möjligheten att få rum för avkoppling. En tid då du inte, med andan i halsen, behöver rusa från aktivitet till aktivitet. En tid utan en massa tider att passa. Kanske morgnar utan väckarklockans uppfordrande signal. Tid för att göra det du vill och inte bara det du behöver. Tid för eftertanke och reflektion.

När vi varvar ner i kropp och själ, får vi utrymme för att låta livet komma ikapp. Tankarna får rum att vandra så där lite planlöst och vi får tillfälle att vila lite längre i tankarna som kommer. Tid för att tänka klart.

När tankarna får ströva fritt, så rör de sig mellan nuet, framtiden och det som har varit. De tar med oss till situationer och minnen som väcker vår tacksamhet och glädje, men också till platser där vi önskar saker ogjorda och ord osagda. Där vi önskar att vi stått upp. Där vi önskar att vi gjort andra val.

Vi kanske ställer oss frågor om vad vi vill med det liv vi lever. Vi undrar vad vi ger plats för. Så märker vi att det emellanåt finns en skillnad mellan det vi vill och det som vi faktiskt låter få plats.

Och den skillnaden besvärar.

Den där vandringen i våra minnen tillsammans med våra önskningar om vad livet ska fyllas med i nuet och framöver, behöver vi inte göra på egen hand. Vi kan få göra den tillsammans med den Jesus som Bibeln berättar om. Han som vänder sin blick och sin närvaro till våra liv, för att beröra och lyfta in oss i tryggheten av att veta att vi får vara barn i hans familj. Inte för att vi alltid gjort de rätta valen utan för att han älskar.

Jesus säger: “Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt och ödmjukt hjärta, så skall ni finna vila för er själ. Mitt ok är skonsamt och min börda är lätt.” Matteusevangeliet 11:28-30

Hans kärlek vill också bära dig, just där du finns i livet. Inga känslor eller tankar är honom främmande. Gud känner ditt liv med allt vad de innehåller av minnen, sorg, saknad, glädje, längtan och förhoppningar. Ditt liv kan få rymmas i hans omsorg. Ditt liv kan få vävas samman med Guds kärlek. 

Han som vill skänka vila för din själ vill också lära dig leva livet du har. 

Steget in i Guds omsorg är inte långt eller svårt. Det är ett kort och enkelt steg som du kan göra med en bön. En bön som uttrycker din längtan att få tillhöra och vara buren. Just den här dagen kan du få överlåta det som varit. Du kan be om Guds närhet och kärlek in i ditt liv och lämna den framtid du inte känner eller har kontroll över till hans omsorg och ledning. Livet med Gud får du sedan fortsätta utforska tillsammans med andra som också bär den längtan.

I sommar firar vi gudstjänst varje söndag klockan 10 i Livsglädje Landskrona. Där kan du tillsammans med andra förankra livet i den Gud som hälsar dig välkommen hem.

Jag önskar dig en riktigt fin sommar, med tid för att låta tankarna ströva fritt.

Utforska mer

Ledord

Ett ljus som lyser i mörkret

Slutet av november. Natten äter sig in i de flesta dagar. Dagar som enbart orkar anta en nyans av grått, för att framåt eftermiddagen återigen

Ledord

Från hjärta till handling!

Nu på söndagens gudstjänst kl 10 den 8 oktober landar EFK:s missionsturné in hos oss. Välkomna!