EFK ber i fastetider

Dela

Fastetider.

I onsdags påbörjades den tid som kallas för fastan. I kyrkans historia har det varit en tid för att skala ner och förenkla det som fyller livet, för att rikta uppmärksamheten till och förbereda sig inför påsken (här hittar du en text som berättar mer).

I år har vårt samfund Evangeliska frikyrkan ett böneinitiativ. Varje söndag kommer vi i gudstjänsten uppmärksamma veckans tema. På sociala medier lägger EFK upp en text varje dag. Själva upplägget för bönen beskriver Linalie Newman och Ingemar Forss (EFK:s missionsdirektorer) så här:

Jätten Goliat klev fram och spred skräck och förstämning runt sig på ett krigsfält för ca 3000 år sedan. På samma sätt upplever vi att det idag finns ”jättar” som kliver fram och skrämmer och lamslår vår samtid. Klimatkrisen, Krigen i världen, Gängkriminaliteten, Psykisk ohälsa och Ensamhet. I bibelns berättelse är det ingen mäktig krigare som besegrar Goliat utan en ung herde, David. Den tunga krigsutrustningen passade honom inte, utan Gud visade honom andra redskap. I den porlande bäcken fann han fem släta stenar och med dem, en slunga och en käpp besegrade han jätten. Inte i egen kraft, utan i Guds kraft.

Gud visar oss de redskap vi har i mötet med nutida jättar. Han leder oss till det levande vattnet och visar oss på kraften i bönen och fastan. Utifrån de löften vi har i Guds ord kan vi i ödmjuk frimodighet möta de utmaningar som känns övermäktiga.

  • I bön lyfter vi upp vår planet, Guds vackra skapelse som lider.
  • Vi ber till fredsfursten att han ska skapa fred och frihet i Ukraina, Israel, Palestina, Armenien och på andra platser där krigen härjar och terrorn styr.
  • Vi ber om fred också mellan gängen som strider mot varandra i Sverige. Vi ber om förvandlade liv och förnyat hopp till dem som sitter fast i kriminalitet.
  • Vi ber om helande och hopp för alla dem som lider av psykisk ohälsa.
  • Vi ber att ensamheten ska brytas och att vi tillsammans ska kunna skapa livgivande gemenskaper där alla ryms.

Och vi ropar Hosianna, tillsammans med alla dem som såg Jesus rida in i Jerusalem. Hosianna, både som ett hyllningsrop och ett rop om förbarmade. Ett rop för Kyrkan, Kristi kropp. Att vi ska få ta vår plats i den här tiden. Att vi ska få vara en profetisk röst och en plats för hopp där människor finner en tro på Jesus Kristus som sin Herre och frälsare.

Tre tips:

  • Du missar väl inte: Gemenskapsträff för kvinnor lördagen den 24 februari. Temat: Samtal om bön i en stressig vardag. Hanja Dagman och Christine Hagel håller i träffen med samtal och bön. Frukost mot självkostnadspris, ca 25 kr. Anmäl dig till: leif.hagel60@gmail.com senast den 22 februari. 
  • Missat en predikan? Vi finns som Livsglädje Landskrona på alla pod-tjänster som iTunes och Spotify. Här hittar du info om gratis prenumeration.  
  • Alpha-kurs. Vi hoppas kunna starta upp en Alpha-kurs under våren. En kurs för att utforska den kristna tron och fundera över sin egen syn på livet. Läs mer här och kontakta oss om du är intresserad eller vill veta mer.  

All välsignelse,

Håkan Kenne, pastor

Utforska mer

Ledord

I denna ljuva sommartid gå ut, min själ, och gläd dig vid den store Gudens gåvor. Det är nu sommartider. Barnen har sommarlov och under