Fasta

Tiden innan påsk kallas i kristen tradition för fastan. Det har varit en tid att förbereda sig inför påskens firande av Jesu död och uppståndelse. Fasta betyder att avstå mat. I Bibeln läser vi om hur människor under kortare eller längre perioder frivilligt äter enklare måltider eller avstår helt från mat, för att ge plats för att söka Gud. Profeten Daniel säger: ”Jag åt ingen smaklig mat, kött och vin kom inte i min mun…” Daniel 10:3. Genom att begränsa något livsnödvändigt så markerade de sitt beroende av Gud som källa för livet. Fastan vill påminna om att vi inte bara lever av bröd, ”utan av varje ord som utgår ur Guds mun.” Matteusevangeliet 4:4 

I fastan söker inte Gud efter ett folk som späker sig eller hänger med huvudet, säger Jesaja, utan Guds tanke är att de som söker honom engagerar sina liv i det Gud vill och det Gud gör: Nej, detta är den fasta jag vill se: att du lossar orättfärdiga bojor, sliter sönder okets rep, befriar de förtryckta, krossar alla ok. Dela ditt bröd med den hungrige, ge hemlösa stackare husrum, ser du en naken så klä honom, vänd inte dina egna ryggen! Jesaja 58:6-7  

Fasta handlar om att frivilligt avstå något, för att ge plats för Gud och för att ge plats för att göra Guds vilja. Det handlar alltså mer om vad du fyller din tid med när du avstår från något du vanligtvis gör eller behöver. 

I vårt informationssamhälle, där vi ständigt lever uppkopplade, väljer en del att som fasta avstå från något som tar mycket plats, tid och uppmärksamhet i livet. Det kan vara att under en tid begränsa användandet av t ex Facebook, sms eller TV eller vad man äter, försöka äta enklare eller välja bort sötsaker. 

När du avstår från något som tar mycket plats i ditt liv kanske du upptäcker hur starkt suget efter det blir. Det som du trodde du hade kontroll på, visar sig bestämma rätt mycket över ditt liv. Varje gång det du avstår ifrån gör sig påmint, så blir det en uppmaning att komma ihåg varför du just nu valt att avstå, och vad du vill fylla tiden med istället. 

Det kan vara att ta tid för bön och eftertanke under en promenad, på ett café eller på din favoritplats där hemma. Kanske vill du stanna upp inför ett bibelord och se vad det vill säga dig. Det kan också vara att låta dig påminnas om att Gud just idag vill engagera ditt liv i sin vilja, och att sedan handla utifrån de möjligheter du har och de möjligheter som Gud ger dig. Här under avdelningen Får vi föreslå på hemsidan hittar du flera olika förslag på hur du kan ge utrymme för din relation med Gud. Så vad vill du avstå ifrån under en tid? Vad vill du ge plats för istället?