Be

Alla relationer som betyder något fördjupas och mognar genom närhet. Utan närhet eller kommunikation glider man snart ifrån varandra och relationen tynar bort. Bön är relationsbyggande samtal med Gud. Bön är när Guds och ditt hjärta möts för att vara i varandras närvaro. 

Gud längtar efter att höra dig prata och att svara dig. 

I bön ryms hela livet som det är: glädje och sorg, frustration och vrede, entusiasm och tacksamhet… Gud trivs med ditt sällskap och din röst. Att be handlar inte om en tävling i god formuleringskonst, utan Gud förstår oss väl när vi säger som det är, på det sätt vi vanligtvis pratar. 

Får vi föreslå att du varje dag ägnar någon stund åt att be till och umgås med Gud. Här hittar du tips på olika sätt att be. 

Bönbok och Bibeln

Vi behöver inte alltid använda oss av våra egna formuleringar i bön. Psaltaren i Bibeln är 150 böner som rymmer alla sorters känslor och situationer. Den tillsammans med andra bönböcker är en gåva till oss när vi saknar ord. Ett kortare bibelavsnitt kan också användas för att formulera din bön. Detta är även ett positivt sätt att förankra din bön i Bibelns sanningar om livet.

Be i stillhet

Bön handlar inte alltid om ord. Bön är ditt hjärta som är vänt mot Gud och egentligen behövs inga ord. Du kan t ex sätta dig ned på en bestämd plats, kanske där du brukar be och läsa, och säga till Gud: ”Här är jag”. Sitt sedan stilla i fem minuter utan att bekymra dig om att det skall ske något speciellt. Kanske talar Gud till ditt hjärta, kanske är Gud bara stilla. Fint! Då har ni varit stilla tillsammans. 

Frälsarkransen

Många känner till Frälsarkransen, som är ett bönearmband som har utvecklats av biskopen Martin Lönnebo. Det finns en liten bok som förklarar hur man använder den. Den har hjälpt många människor att lyfta in fler områden, än de egna önskningarna, i bönen. Frälsarkransen finns att köpa i bokhandeln, på nätet eller som app till din smartphone.

Be för andra

Många gånger cirklar vår bön kring våra egna behov. Det kan kännas tröttsamt. Pröva, att under en tid, bara be för andra. Gör eventuellt ett avtal med en vän att hon eller han ber för dig medan du ber för honom eller henne.

Be Vår Fader

När Jesu lärjungar ville att han skulle lära dem att be, så gav han dem bönen Vår Fader. När vi ber den så är det hans egen vägledning vi följer. Det är en bön som kan vara utgångspunkt för våra andra böner. Du kan be den på flera sätt; med en kort paus efter varje avsnitt eller varför inte låta varje mening utvecklas med dina egna ord för det som är angeläget i din situation. 

Be tackböner under dagens lopp

När du vaknar på morgonen så be: ”Tack Gud för dagen som ligger framför mig!” När du cyklar kan du tacka Gud för att du har styrka i dina ben. När du skalar potatis, att du har mat på bordet o s v. Det är bara fantasin – och tacksamheten – som sätter gränser.

En bön inför dagen

Idag Gud
var i mig
Idag Gud
var med mig
Idag Gud
vill jag komma ihåg att du älskar mig
Idag Gud
hjälp mig att älska

Det kunde nämnas fler exempel på bön. Var kreativ och tala med vänner om hur de gör och vilka deras goda erfarenheter är.

Kom ihåg, vi ber inte för att Gud annars kommer att glömma av oss, utan för att vi inte skall glömma Gud. Gud känner ditt hjärta och dina behov.