Får det vara en marshmallow eller två?

Dela

En vuxen står framför ett bord och på den andra sidan sitter ett barn i sexårsåldern. På bordet placeras en bit godis. marshmallow

– Om du inte äter marshmallowen innan jag kommer tillbaka, så kommer du att få två marshmallows istället för en!

Den vuxne lämnar rummet och barnet får sedan vänta i upp till tjugo minuter med godisbiten hägrande framför ögonen innan dörren återigen öppnas. För en del av barnen blir väntan för lång och marshmallowen slinker ner innan tiden har gått.

Experimentet utfördes första gången av psykologen Walter Mischels team på 1960-talet vid Stanforduniversitet i USA. Frågan de ville få svar på var hur barnen klarade av att utöva självkontroll och hur de agerade för att distrahera sig från frestelsen. Flera år senare gjordes en uppföljande undersökning där Mischel drog slutsatsen att de barn som hade klarat av att avstå den direkta tillfredsställelsen av sina behov i väntan på en större belöning, hade lyckats bättre i livet och hade ett större välmående.

Jag kommer att tänka på detta i samband med den period vi just nu är inne i enligt almanackan och den kristna traditionen – fastan, perioden från nu fram till påsken. En tid då man ätit enklare mat under veckorna för att på det sättet förbereda sig för firandet av evangeliets kärnhändelse, hur Jesus uppstår till liv efter sin död på ett kors. Genom att avstå från en del av det som fyller livet vill man på detta sätt påminna sig om och vara uppmärksam på att vi inte bara lever av bröd ”utan av varje ord som utgår ur Guds mun.” Matteusevangeliet 4:4. 

Fasta, att avstå och tona ner behov för att istället låta Gud få utrymme och komma till tals. Och det som Gud öppnar dörren för när vi uppmärksammar honom är att vi får vara med och engagera våra liv i det Gud vill och det Gud gör: Detta är den fasta jag vill se: att du lossar orättfärdiga bojor, sliter sönder okets rep, befriar de förtryckta, krossar alla ok. Dela ditt bröd med den hungrige, ge hemlösa stackare husrum, ser du en naken så klä honom, vänd inte dina egna ryggen! Jesaja 58:6-7.

Det där är ord som är angelägna och utmanade i den tid vi lever i. Gud utmanar oss i hur vi ser på vår omvärld och hur vi tar vara på de möjligheter vi har att göra verklig skillnad i andras liv. Det handlar om väsentligare saker än om hur vi svarar på frågan: Får det vara en marshmallow eller två? Gud lyfter blicken från mer-till-mig-perspektivet, till att se behov och kliva in med engagemang.    

I vår tid är det många som provar varianter på fastan för att ge den där platsen till eftertanke och gudsrelation. Med insikten om att vi ständigt står i ett medialt brus som slentrianmässigt fyller mycket av den egna tiden väljer en del att under en tid begränsa sitt slötittande på TV:n, plattan eller Facebook. Andra avstår från något annat som de inser fyller dem med destruktiv självupptagenhet, för att på det sättet utmana den invanda förväntan de lever med om direkt behovstillfredsställelse – ge-mig-det-jag-vill-ha-direkt-när-jag-vill-ha-det! Några andra väljer att äta lite enklare mat eller hoppa över godis och kakor. 

Det är först när vi väljer att avstå från något vi är vana vid, som vi upptäcker hur starkt suget efter det kan vara. Det som vi kanske trodde att vi hade kontroll på, visar sig bestämma rätt mycket över våra liv. Varje gång det du avstår ifrån gör sig påmint, så blir det en tydlig påminnelse om att komma ihåg varför vi har gjort valet, och vad vi vill fylla tiden med istället.

När du funderar på ditt eget liv, finns det något som fyller mycket av din tid, som du skulle vilja fasta ifrån under tiden fram till påsk?

Hur vill du fylla den tiden istället? Hur vill du ge plats för Gud att komma till tals och för dig att delta i det han vill göra i den här världen?

Kanske vill du ta en promenad eller sätta dig på din favoritplats där hemma en stund varje dag, för att ge tid till bön och eftertanke. Hjärtats språk och Det generösa livet är två bloggar som ger dig material för daglig läsning, eftertanke, bön och en uppmuntran till en konkret handling utifrån de möjligheter som Gud ger dig varje dag under 6-7 veckor. Här på församlingens hemsida hittar du fler idéer om hur du kan läsa Bibeln och be. I bibelappen Youversion finns det också olika dagliga läsningar som kan vara ett stöd för dig när du under denna tid vill ge Gud din uppmärksamhet, bland annat den här engelskspråkiga läsningen.

Varför inte låta några av dessa hjälpmedel stödja dig i din längtan efter Gud och att få vara en del av det han gör i den här världen från nu och fram till påsk.

Utforska mer

Prova på Alpha!

Alpha är en kurs som ger dig möjlighet att utforska kristen tro och dina egna tankar om livet. Den 25/4 kl 18.30-20.30 har vi en

Ledord

Inför påsken och alphakurs

Vi går alldeles snart in i påskveckan som tar med oss till centrum av vår tro.  I församlingen har vi gudstjänster som vanligt på söndagarna