Fasta, att tona ner något livsviktigt för att ge plats för något livsviktigt

Dela

Tiden innan påsk kallas i kristen tradition för fastan. Fasta betyder att avstå mat och genom att äta enklare mat undermarshmallow veckorna har traditionen av fasta velat lära de som tror att ge extra plats för att förbereda sig inför påskens firande av Jesu död och uppståndelse. Det är just den tanken, att tona ner något livsviktigt för att ge plats för något livsviktigt, som är den centrala i fastan.

Fasta handlar mer om vad du fyller din tid med när du avstår från något du vanligtvis gör eller behöver, snarare än att själva avståendet.

I vårt informationssamhälle, där vi ständigt lever uppkopplade, väljer en del att som fasta avstå från något som tar mycket plats, tid och uppmärksamhet i livet. Det kan vara att under en tid begränsa användandet av t ex Facebook, sms eller TV eller vad man äter, försöka äta enklare eller välja bort sötsaker.

Oavsett vad vi väljer, så är det oftast först när vi bestämmer oss för att avstå från något som tar mycket plats i livet, som vi kan få syn på hur mycket plats det faktiskt tar. I avsaknaden av det självklara väcks suget. Det som vi trodde att vi hade kontroll över, visar sig bestämma rätt mycket över hur vi lever.

Varje gång det vi avstår ifrån suger tag i oss, så ligger i det en påminnelse om varför vi har valt att avstå, och vad vi vill fylla tiden med istället.

Det kan vara att ta tid för bön och eftertanke under en promenad, på ett café eller på din favoritplats där hemma. Kanske vill vi stanna upp inför ett bibelord och se vad det vill säga oss. Det kan också vara att låta sig påminnas om att Gud just idag vill engagera våra liv i sin vilja, och att sedan handla utifrån de möjligheter vi har och de möjligheter som Gud ger oss.

Under avdelningen Får vi föreslå på hemsidan hittar du flera olika förslag på hur du kan ge utrymme för din relation med Gud. 

Utforska mer

Prova på Alpha!

Alpha är en kurs som ger dig möjlighet att utforska kristen tro och dina egna tankar om livet. Den 25/4 kl 18.30-20.30 har vi en

Ledord

Inför påsken och alphakurs

Vi går alldeles snart in i påskveckan som tar med oss till centrum av vår tro.  I församlingen har vi gudstjänster som vanligt på söndagarna