Att mötas och komma nära andra

Dela

Ordet kommunikation betyder att sammanbinda och förena…

När vi pratar och umgås kan vi göra det på sätt som för oss närmare varandra. Vi gör det i hur vi lyssnar, tar emot vad andra säger och gör… och hur vi själva väljer att säga och handla…

Samtidigt har vi alla erfarenhet av konflikt. När vi i vårt liv stöter samman och krockar med andra. 

Har du, liksom jag, tagit beslut i ilska. En situation eller en person gjorde dig besviken. Du blev arg, ledsen, rädd, förvirrad… eller lite av allt… och det ledde till ord och handlingar som du sedan ångrade.

Det du gjorde gav inget gott resultat. Ingen god eftersmak.

Jakob ger i Bibeln ett handfast råd för hur vi kan närma oss varandra. 

Varje människa skall vara snar att höra, sen att tala, sen till vrede, ty en människas vrede åstadkommer inte det som är rättfärdigt inför Gud. Jakobsbrevet 1:20

Att möta andra genom att vara nyfiken och lyssnande på vad dem säger och vilka dem är. Inte så där ytligt, där jag bara hör orden som sägs, men egentligen inte lyssnar. Utan lyssnar så där på riktigt. Med viljan att förstå vad den andra vill ha sagt, och vad den menar.   

Vad skulle hända i mina relationer om jag praktiserade det lyssnande Jakob talar om? 

Jag funderar också på vad jag skapat och skapar med mina ord och handlingar. Både positivt och när min rädsla, min ilska och min sorg visade vägen…

…i mina relationer…
…hos dem jag lever nära… 
…hos dem jag möter bara ibland…

Jag inser att ordet förlåt är ett kraftfullt och befriande ord. När jag säger det, inte av slentrian, inte för att komma undan, utan för att jag vill ta ansvar för det som har blivit fel, för det som bröt sönder och förstörde… för det som splittrade istället för att binda samman… när jag säger det just för att jag menar det…

…så är det ett ord med nyskapande kraft.

Utforska mer

Ledord

Hemsidan igång igen!

Efter en tids uppdatering är hemsidan igång igen. Här hittar du information om vad som händer i församlingen. Under media kommer predikningar läggas ut efterhand

Ledord

Bön för prioriterade områden

Under perioden den 22 april till 21 maj pågår en bönestafett för prioriterade områden, som Evangeliska frikyrkan har tagit initiativ till till. Nu på söndag den 23