Sju sekunder

Dela

Sju sekunder. Det är tiden det tar för dig och mig att få en första avgörande bild av en annan människa. sju sekunderVi mäter av det vi ser, hör och doftar. Vi tar in utseendet, framtoningen, åldern, rösten, färgen, blicken… och på sju sekunder har vi enligt många forskare kategoriserat den vi möter och bestämt oss för om vi känner tillit eller inte.

Sju sekunder.
Vi bedömer och placerar in den andre som dryg, snål eller en riktigt skön människa.

Sju sekunder.
Utan att på riktigt möta den andre.

Sju sekunder.
Så hissar eller dissar vi.

Utan en medveten tanke så bestämmer vår kropp och vårt minne sig för hur vi kommer att förhålla oss till den vi har framför oss. Det första intrycket är kraftfullt. Det hänger sig ofta kvar.

Bara tanken på att andra skulle avfärda oss utifrån det första intrycket känns djupt orättvist. Vi vill ju så gärna bli sedda som unika individer, värda att bli lyssnande på och tagna på allvar.

Vid närmare eftertanke visar sig våra sju-sekunders-intryck säga mer om oss själva än om den som vi har framför oss. På sju sekunder får vi en glimt av våra inlärda fördomar och förutfattade meningar.

Vad berättar våra första intryck för oss? Vad säger det om oss själva och våra värderingar? Vill vi vara den vi får syn på?

Kanske skulle det vara riktigt välgörande för oss att stanna upp en stund nästa gång vi har mött en ny människa: i klassen, på jobbet, på föräldramötet, i kyrkan, på stan – och ställa oss de frågorna.

I evangelierna rör sig Jesus bekvämt i mötet med de som andra bedömt, avfärdat och viftat bort som värdelösa. Han tar sig förbi det andras sju sekunder har sagt och visar att Gud är en Gud som söker alla människor med sin kärlek och sitt liv. I det ligger något väldigt hoppfullt: andra kan ha avfärdat dig, men Gud ser dig och vill nå fram till dig med sin kärlek som i grunden förändrar livet. I mötet med hur Jesus är ligger också en vacker inbjudan, att vi i vår tur får utveckla en blick för andra som sträcker sig bortanför vårt första intryck, att lära oss se och bemöta med samma värme som Jesus möter med. 

Livsglädje vill vara en plats där du tillsammans med andra människor får utforska, upptäcka och växa vidare i vad det innebär för din vardag. Välkommen på våra gudstjänster, söndagar klockan 10, eller någon av våra andra samlingar i veckan.

Utforska mer

Ledord

EFK ber i fastetider

Fastetider. I onsdags påbörjades den tid som kallas för fastan. I kyrkans historia har det varit en tid för att skala ner och förenkla det

Ledord

2024 är här!

2024 är här! Från denna vecka är vårt Språkcafé igång onsdagar kl 13-15 och vår Gemenskapsträff på torsdag kl 13-15. Gudstjänsterna i vår är som