Det där med självinsikt

Dela

Jag har funderat en del på det där med självinsikt sista tiden. Hur får jag syn på om det är skillnad mellan det jag tänker och vill med 2014-04-01 12.15.15mitt liv, med det liv jag faktiskt lever? 

Jag är en människa som vill leva i goda relationer. Jag vill att det som skapar gott tar plats. I mina attityder. I det jag säger. I det jag gör. 

Men hur får jag fatt på om det liv jag faktiskt lever krockar med allt det fina jag vill? När det som leder till sammanbrott och undergräver relationer växer till i min närhet. För att mina ord sårar. För att mina attityder och handlingar missar det jag egentligen vill. När jag smäller av eller stänger av. 

Ibland tycker jag mig se det tydligt och klart och tar steg till förändring. Genom att ta ansvar för det som är min del och som jag kan göra något åt. Men ibland anar jag att det är alltför lätt att ursäkta mig själv. Ge mig själv rätt. Förlåta mig själv, utan att söka samspel. Att stänga av. 

I ljuset av detta är jag tacksam för församling och verklig vänskap. Människor som tar klivet in i mitt liv, för att de bryr sig. Som bryr sig tillräckligt, för att inte lämna mig ifred. Människor som väljer att förbli nära, lyfta av, ta del av tyngden. Vänner som med sina ord och sin omsorg hjälper mig att få syn på mig själv.

Det är inte alltid helt bekvämt. Det smärtar till och utmanar. Men utan den vänskapen skulle jag vara, så mycket mindre av det jag vill.

Utforska mer

Ledord

Ett ljus som lyser i mörkret

Slutet av november. Natten äter sig in i de flesta dagar. Dagar som enbart orkar anta en nyans av grått, för att framåt eftermiddagen återigen

Ledord

Från hjärta till handling!

Nu på söndagens gudstjänst kl 10 den 8 oktober landar EFK:s missionsturné in hos oss. Välkomna!