Ett ljus som lyser i mörkret

Dela

Slutet av november. Natten äter sig in i de flesta dagar. Dagar som enbart orkar anta en nyans av grått, för att framåt eftermiddagen återigen växla över till mörker. Som en aktiv motståndshandling ser jag hur en del grannar redan har satt upp ljusslingor i sina trädgårdar. Snart kommer fler delta i motståndet när november övergår till adventstid. Mörkret kommer inte stå oemotsagt. Ljusstakar och stjärnor kommer att tändas.

Det är inte bara naturen som överväldigas av mörker. Varje dag fylls nyhetsrapporteringen med bilder och berättelser om hur konflikter mellan människor eskalerar. Människa ställs mot människa. Människor dras isär från varandra. Inför detta är det lätt att bli uppgiven. Uppgivenhet som lockar till hopplöshet och handlingsförlamning.

Nuläget i vår värld kallar oss till motstånd. Mitt i det vardagliga. Utifrån vad vi har som våra möjligheter.

För motståndet behöver vi kraft.

Jesus beskrivs i Bibeln som “människornas ljus”. Ett ljus som lyser i mörkret. Ett ljus som mörkret inte har övervunnit (Johannes 1:3-4).

Evangelierna berättar mer om vad det innebär när Jesus visar hur Guds omsorg når fram till olika människor och förändrar det som är mörkt i deras liv. De som berörs av Jesus bjuds sedan in att delta i att på samma sätt låta Guds ljus lysa upp i mörka situationer.

Samma inbjudan till mottagande och delaktighet är öppen för dig och mig i dag. I församlingens gudstjänster och gemenskap finns rum för mottagande av det livsnödvändiga hoppet som tar oss ur handlingsförlamningen. I samlingen kring Jesus får vi hitta kraft till livsavgörande motstånd. Välkommen in i upptäckande och delaktighet. Varje söndag kl 10 är det gudstjänst.

Julen står snart för dörren och inför den får du gärna vara med och fylla på i församlingens hjälpkassa, så att vi genom diakonin kan fortsätta ge konkreta stöd till olika behov. Gåvor kan skickas via Bankgiro: 632-5715 eller Swish: 123 390 8258. Skriv: hjälpkassan i meddelandet.

Utforska mer

Ledord

EFK ber i fastetider

Fastetider. I onsdags påbörjades den tid som kallas för fastan. I kyrkans historia har det varit en tid för att skala ner och förenkla det

Ledord

2024 är här!

2024 är här! Från denna vecka är vårt Språkcafé igång onsdagar kl 13-15 och vår Gemenskapsträff på torsdag kl 13-15. Gudstjänsterna i vår är som